11.01.2016

cook it: makaron z pesto z jarmużu, pomidorkami i indykiem




Proszę Państwa, oto jarmuż, król zieleniny! Tą sympatyczną kapustę zalicza się do tzw. superfoods, czyli żywności, która jest nie tylko odżywcza, ale także lecznicza. W 100 g świeżych jarmużowych liści znajdziemy 150mg wapnia, o 30mg więcej niż w krowim mleku. Dodatkowo żelazo, witaminę K, A oraz C, mmm...

Jarmuż jest wyrazisty w smaku i twardawy. Długo zachowuje świeżość. Świetnie smakuje pieczony w postaci czipsów z chilli i oliwą. Ja dzisiaj proponuję go w postaci pesto w towarzystwie koniecznie pełnoziarnistego makaronu, pieczonego indyka i pomidorków koktajlowych!


Składniki na 1 porcję:

3 garści makaronu (u mnie ekologiczny makaron żytni)
1 szklanka świeżych liści jarmużu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki orzechów włoskich
1/2 ząbka czosnku
spora szczypta soli i pieprzu
1 spora garść pomidorków koktajlowych
3 suszone pomidory w oleju
kilka kawałków pieczonego mięsa z indyka lub kurczaka (u mnie z udka)
1 garstka nasion słonecznika
opcjonalnie: do posypania kiełki rzodkiewki, ulubione suszone zioła i kurkuma

Przygotowanie:

Jarmuż zblenduj na gładkie pesto z oliwą, orzechami, czosnkiem, solą i pieprzem. Ugotuj makaron al dente i jeszcze ciepły wymieszaj dokładnie z pesto. Przełóż na talerz, dodaj na wierzch pokrojone na pół pomidorki, paseczki pokrojonych suszonych pomidorów i kawałki mięsa. Posyp słonecznikiem, kiełkami, ziołami i kurkumą.

Ekspresowy, zdrowy i pożywny posiłek gotowy!
Daj znać, czy smakowało :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Follow on Bloglovin
Instagram