Składniki na 1 porcję:
50 g płatków ryżowych
150 ml mleka owsianego (może być dowolne roślinne)
150 ml mleka kokosowego
1/2 banana
1/2 jabłka
1 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki oleju kokosowego
kilka kropli ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu (jeżeli ktoś lubi słodkie)
dodatek: 1 łyżka pestek granatu do posypania
Przygotowanie:
W garnuszku zagotuj razem mleka. Następnie wsyp płatki, żurawinę, cynamon, wiórki i pokrojonego banana. Dodaj wanilię i olej kokosowy. Gotuj wszystko parę minut do miękkości płatków i rozgotowania banana. Przelej do miseczki, opcjonalnie dodaj miód i wymieszaj. Na wierzchu ułóż plasterki jabłka, posyp granatem i wiórkami. Zjadaj z uśmiechem! :)
Na zdjęciach dzisiejsza ryżowianka występuje w towarzystwie domowych babeczek dyniowych. Mniam!
hej, uwielbiam kuchnie fit, lubie takie inspiracje na śnidanie, bo płatki owsiane z mlekiem troche juz sa nudne. pozdrawiam i zapraszam do mnie www.lap-stajla.blogspot.com
OdpowiedzUsuńŚwietne pomysły na śniadanie, bardzo lubię takie śniadania, gdy tylko mam więcej czasu na ich zrobienie, zdecydowanie eksperymentuję i staram się wymyślać coś fajnego oraz pysznego :)
OdpowiedzUsuń