17.08.2015

cook it: pikantne orientalne klopsiki z imbirem

Patsycatsy jest wszechstronnie uzdolniona. Nawet gotuje!
Mam parę swoich specjalności, a przepisem na jedną z nich dzielę się dziś z Wami. Wyznaję zasadę, że przepis ma być nieskomplikowany, szybki w wykonaniu, a w efekcie brzuszek zadowolony i buzia uśmiechnięta! Wówczas gotowanie daje przyjemność!
Podsuwam Wam pomysł na smaczny obiad w pół godziny. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim fanom wyrazistych smaków i orientalnej kuchni. Są tu jakieś głodomory? :) Proszę Państwa, zapraszam na orientalne, imbirowe, pikantne kofty w gęstym sosie! 


Pikantne orientalne kofty z imbirem
Spicy oriental meatballs with ginger

Na 2 porcje potrzebujesz:
Ingedients serves 2:

300g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
1 małą cebulę
4 ząbki czosnku
mały kawałek świeżego imbiru
1 jajko
1 szklankę śmietany
1 szklankę bulionu
1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy lub oleju
przyprawy: 1 łyżeczka: kminu rzymskiego, sproszkowanego chilli, mielonej kolendry, curry, słodkiej papryki; 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru, sól i pieprz



300g minced meat (I chose turkey)
1 small onion
4 cloves of garlic
a small piece of fresh ginger
1 egg
1 cup of cream
1 cup of broth
1 teaspoon of tomato puree
spices: 1 teaspoon of: cumin, ground chilli, ground coriander, curry, ground sweet pepper; 1/2 teaspoon of turmeric, 1/4 teaspoon of ground cinnamon, 2 teaspoons of ground ginger, salt and pepper


1. Wszystkie przyprawy zmieszaj ze sobą. Posiekaj czosnek, cebulę i imbir.
Mix all spices together. Chop an onion, garlic and ginger.


2. Mieso wymieszaj z połową przypraw, czosnkiem, posiekanym imbirem, jajkiem i łyżką śmietany. Uformuj małe kuleczki.
Mix meat with a half of spices. Add chopped garlic and ginger, an egg and a soup spoon of cream. Make small meatballs.

3. W garnku podsmaż cebulę na oliwie lub oleju. Wlej 3/4 szklanki śmietany oraz bulion. Dodaj pozostałe przyprawy i koncentrat pomidorowy. Włóż kuleczki do powstałego sosu i duś ok. 20 minut.
Fry an onion on oil in a pot. Add 3/4 cup of cream and broth. Add the rest of spices and tomato puree. Put the meatballs and stew for about 20 minutes.

4. Kofty podawaj gorące z gęstym jogurtem naturalnym, ryżem lub chlebkiem pita. Smacznego!
Serve meatballs with creamy natural yoghurt, rice or pita bread. Bon appetit!



Podoba Ci się ten post? Podziel sie spostrzeżeniami w komentarzu!
Do zobaczenia!


FOLLOW ME ON FACEBOOK AND STAY UP TO DATE WITH #WEARINGTODAY OUTFITS, BEST PICKS AND FASHION NEWS!

Zapraszam do odwiedzenia mojej galerii online na www.pati-szonek.deviantart.com gdzie znajdziecie fotografie i rysunki mojego autorstwa!

Visit my online gallery on www.pati-szonek.deviantart.com where you can find photographs and drawings made by myself!


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Follow on Bloglovin
Instagram