Matkoboskoczęstochosko, gluten chyba otrzymał już złoty medal w kategorii Zła Najwyższego wraz z dyplomem za wybitne osiągnięcia w wywoływaniu wszystkich plag egipskich. Wiele mądrzejszych głów niż my tutaj już ślęczało w swoich klimatyzowanych laboratoriach, aby potwierdzić jego śmiercionośność i tyle samo po drugiej stronie świata wyrabiało swoje nadgodziny nad innymi probówkami próbując udowodnić, że kajzereczka z masełkiem do porannej jajeczniczki nie wywoła nagłej śmierci (za wyjatkiem osób ze zdiagnozowaną nietolerancją lub celiakią, oni mają przerąbane jak stąd na Księżyc i z powrotem).
No dobra, w imię zen, jing i jang i ogólnej prewencji przed popadnięciem w szaleństwo z braku pustych węglowodanów, zadecydowałam ograniczyć ten Gluten z Piekła Rodem całkiem znacząco, ale nie wyeliminować, z efektem takim, że mój brzuch nie wygląda już jakby miał z niego zaraz wyskoczyć Obcy. Anyway, mądrząc się w kwestii zdrowego odżywiania, rzeknę co następuje: każdy jest indywidualnością i to co służy jednemu, nie musi drugiemu. Najlepiej sprawdzić co działa na sobie... drogą autopsji. Siostro, skalpel.
Witam Państwa serdecznie, te śliczne naleśniczunie na pewno ukontentują kobiety w trakcie "tych dni", wariatów, którzy jedzą wszystko bez glutenu, mleka i cukru, ale także i tych, którzy dopiero chcą dołączyć do tego zacnego obłąkanego grona, jednym słowem są dla wszystkich. Naleśniki są i to czekoladowe, o, taka rozpusta! Te bestie z mąk bezglutenowych połamią Ci się jak 90latek schodzący ze schodów do Metra Centrum, jeśli nie masz pojęcia jakim ruchem je załatwić, ale moje turbonaleśniory są takie turbo, że będą cacy elastyczne, pachnące i smaczne zupełnie jak te wypchane glutenem.
Żeby nie było za mało czekoladowo, nadziejemy naleśniki FITnutellą. Wiem, wiem, nie będzie AŻ TAK DOBRA jak ta z olejem palmowym, ale zanim zaczniesz marudzić, że to wegesyf, spróbuj, jest pyszna! Bierz miskę i jadymy...
Składniki na 1 porcję (ok. 4 cienkie naleśniki):
1 jajko
1 opakowanie budyniu czekoladowego
1 łyżka mąki ryżowej
1/2 szklanki mleka roślinnego (ew. odrobina wody w razie potrzeby)
1 łyżeczka erytrolu (lub dowolne inne słodzidło)
Przygotowanie:
Zmiksuj wszystko i usmaż, jeśli zajdzie potrzeba, na odrobinie oleju kokosowego.
Naleśniki nadziej twarożkiem kokosowym, ulubionymi owocami, masłem orzechowym czy FITnutellą z przepisu poniżej!
Składniki na FITnutellę:
1/2 dojrzałego awokado
1 dojrzały banan
1 łyżka masła orzechowego
2 czubate łyżki kakao
Przygotowanie:
Zblenduj wszystkie składniki na gładziutką masę.
Im dojrzalszy banan, tym słodsza będzie Twoja nutella. Możesz dodać więcej kakao oraz słodzik, czy odżywkę białkową, wedle własnego smaku. Eksperymentuj!
Smacznego!
Patsycatsy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz