11.04.2016

FITbreakfast: komosianka z amarantusem


Ile można tą owsiankę, noo! Patsycatsy lubi różnorodność również na talerzu i nie potrafi usiedzieć ani chwili nie kombinując co by tu nowego wymodzić w kuchni! Dzisiaj w niecierpliwe ręce wpadły mi amarantus i komosa ryżowa.
Ziarna te posiadają nie-sa-mo-wi-te właściwości odżywcze! Amarantus zawiera więcej żelaza niż szpinak (nawet 5 razy) i sporo białka, podobnie jak antyoksydacyjna komosa, prawdziwy superfood, jako nieliczna ze zbóż zawierająca niezbędne aminokwasy oraz pożyteczne tłuszcze nienasycone, minerały i witaminy. Zjadaj na zdrowie!

Proponuję połączyć ich moc w jedno, pożywne śniadanie!

Składniki na 1 porcję:

70 g komosy ryżowej
150 ml dowolnego mleka roślinnego
40 g ziaren amarantusa
miód na osłodę wedle uznania
ulubione dodatki: u mnie banan, borówki, wiórki kokosowe, jagody goji, nasiona chia i masło orzechowe

Przygotowanie:

Ugotuj komosę i amarantus. Gdy będą już gotowe, zmieszaj je w garnuszku, zalej mlekiem i dodaj miód. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Gdy będzie miała kremową konsystencję, przelej do miseczki i uruchom wyobraźnię! Udekoruj wierzch dodatkami, polej miodem lub masłem orzechowym. Smacznego!




2 komentarze:

  1. Ale genialny przepis.
    Mam w domu komosę ryżową i zastanawiałam się jak mogę ją przyrządzić.
    Zgadnij kochana, co jutro będę jadła na śniadanie ?;)
    dziękuje za inspirację

    Pozdrawiam Zocha
    http://www.zocha-fashion.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fantastycznie! Koniecznie daj znać, czy smakowało! Na zdrowie! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Follow on Bloglovin
Instagram