Kiedy ze mnie leniwa buła, albo zdarzy się, że troszku zagadam się z trenerem na siłowni i mój głód niepostrzeżenie osiągnie poziom zenitu, w imię odżywiania rozumnego i unikania wszystkiego co pakowane próżniowo, sięgam po... rybę! Piecze się ją na pewno szybciej, niż łowi!
Tutaj w akompaniamencie modnych batatów, bo przecież rodzime pyry są fuj i tuczą (B-z-d-u-r-a na resorach!!! Ziemniory forever!) pod postacią grubaśnych fryt w przyprawkach i żeby było jeszcze bardziej fancy - zjadłam to wszystko z sałatką z mango, awokado, kolendrą i chilli, coby wyparzyła mój niewyparzony jęzor. Brzmi fajowsko, nie? Może spróbujesz? To łatwizna!
Składniki (1 porcja)
porcja fileta z dorsza atlantyckiego (tyle ile dasz radę wciągnąć!:)
2 małe bataty
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy
kilka gałązek koperku
1/2 awokado
1/2 małego dojrzałego mango
1/2 małej czerwonej cebulki
po 1/2 czerwonej i zielonej papryczki pepperoni
garść mixu sałat
mały pęczek świeżej kolendry
przyprawy do frytek: sól, pieprz, wędzona ostra papryka, curry, mielony imbir, papryka słodka, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Rybę przypraw solą i pieprzem. Posmaruj musztardą i posyp posiekanym koperkiem.
Bataty obierz, opłucz i pokrój w grube plastry, a te następnie we frytki. Wymieszaj z łyżką oliwy i przyprawami.
Rybę i bataty wrzuć na blachę wyłożoną papierem na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Awokado i mango pokrój w kosteczkę. Chilli i cebulkę w plasterki. Posiekaj kolendrę. Wymieszaj w miseczce z sałatą dodając łyżkę oliwy, sól i pieprz.
Smakowało? Daj znać w komentarzu!
Buźka, Patsycatsy
Świetny i prosty przepis, z pewnością go wykorzystam!
OdpowiedzUsuńCzekam na informację zwrotną jak smakowało! Pozdrawiam! :)
UsuńWygląda smakowicie, piękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńhttp://www.ladymademoiselle.pl/
Bardzo smakowicie te danie wygląda. Ryba zdrowa i smaczna.
OdpowiedzUsuń