Płatki gryczane tu, płatki gryczane tam, płatki gryczane all the time! Po ugotowaniu stają się lekko słodkawe, o ledwie wyczuwalnym gryczanym aromacie. Przekonają się do nich nawet Ci, którzy nie przepadają za kaszą gryczaną! PYCHA!
Płatki gryczane można spokojnie jeść nawet będąc na diecie bezglutenowej. Nie dość, że sycą na długo, to przede wszystkim zawierają niesamowitą ilość białka (w 100g jest go aż 10g - to tyle co serek wiejski!)
Zawierają też ważne składniki mineralne, witaminy i aminokwasy, które korzystnie wpływają na kondycję umysłową i koncentrację. Teraz w okresie jesiennym, który daje nam się we znaki, płatki mogą pomóc nam w stanach zmęczenia psychicznego i wzmożonego wysiłku.
Spróbuj mojej propozycji na ekspresowe, zdrowe, sycące i pyszne śniadanie w kolorach jesieni, które rozweseli ponury, listopadowy poranek:
Wartości odżywcze: ok. 500 kcal, w tym 12g białka 83g węglowodanów 11g tłuszczu
Płatki gryczane z gruszką, śliwkami i żurawiną
Składniki na 1 porcję:
70g płatków gryczanych
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
garstka: suszonej żurawiny, pestek dyni, migdałów
ulubione owoce sezonowe: ilość wedle upodobań (u mnie gruszki i śliwki)
Przygotowanie:
Płatki zalej wrzątkiem (można też mlekiem), zamieszaj i poczekaj, aż zmiękną. W tym czasie pokrój owoce, dodaj swoje ulubione bakalie, wszystko wymieszaj z cynamonem i miodem. Najlepiej smauje lekko ciepłe. Smacznego!
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuń